Jaarmarkt en Troostkermis

De inschrijvingen voor het marktgedeelte van de jaarmarkt zijn afgesloten. De markt is volzet.

De Jaarmarkt, dat zijn landbouwprijskampen, gezellige marktkraampjes, optredens en natuurlijk de sfeervolle Troostkermis. In Vilvoorde valt deze landbouwhoogmis elk jaar op de derde maandag na paasmaandag.

Editie 2024

De volgende Troostkermis vindt plaats van zaterdag 20 april tot en met zondag 28 april 2024. De Jaarmarkt valt op maandag 22 april 2024.

Kermis

Op de Rooseveltlaan (Franklin), de Tyndaleparking én de Grote Markt vind je schietkramen, paardenmolens, lunaparken, rupsen, smoutebollenkramen,… Het college van burgemeester en schepenen opent de kermis officieel op zaterdag 20 april om 14 uur met straatanimatie. Op woensdagmiddag 24 april trakteren heel wat foorkramers de kinderen op een extra korting.

  • Waar en wanneer? Op de Grote Markt, Tyndaleparking en Rooseveltlaan (Franklin) vanaf zaterdag 20 april tot en met zondag 28 april.

In de weekends is de kermis open van 14 uur tot middernacht. Tijdens de Jaarmarkt opent de kermis om 10 uur. Woensdag 24 april opent ze om 14 uur. Op de overige weekdagen is ze open van 16 tot 23 uur.

Geluidsarm vuurwerk

De stad en de foorreizigers die aan de Troostkermis deelnemen, trakteren de kermisbezoekers op zaterdag 27 april op geluidsarm vuurwerk. Geluidsarm vuurwerk is heel wat beter voor het welzijn van dieren dan traditioneel vuurwerk, zonder dat we daarbij aan schoonheid of feestelijkheid inboeten.

  • Waar en wanneer? Zaterdag 27 april om 22 uur in W. Tyndalepark.

160e editie Vilvoordse Jaarmarkt

In het centrum van Vilvoorde vieren we op maandag 22 april de 160e editie van de landbouwprijskamp met honderden dieren en talrijke prijskampen. De wedstrijden starten om 9.30 uur en duren ongeveer tot 14 uur.

De wegenwerken zijn achter de rug. Het rundvee verwelkomen we terug op haar ‘oude, traditionele’ plaats op de Rooseveltlaan (Franklin). Het W. Tyndalepark wordt dé hotspot voor de kleine dieren: prijskampen shetlanders, ezels en geiten. Maar ook de standen met blonde aquitainekoeien shirepaarden, hoefsmid, minipaarden, zangvogels, … vind je hier terug.

De inschrijvingen voor de landbouwprijskamp 2024 zijn afgesloten.

Kom genieten van lekkernijen en doe interessante koopjes bij de marktkramers en standwerkers. Deze vind je terug in de Leuvensestraat, de Campionlei (Ferdinand), Toekomsstraat (tussen Nowélei en Guldenschaapstraat), de Nowélei (Jean Baptiste) en de Rooseveltlaan (Franklin) tussen de Nowélei en de Mechelsesteenweg.

  • Waar en wanneer? Maandag 22 april vanaf 9.30 uur.

Optredens

Naar jaarlijkse gewoonte zal in de Vissersstraat ook het concert van restaurant De Kuiper plaatsvinden vanaf 15 uur. Meer info op www.facebook.com/restaurant.de.kuiper

  • Horst Arts & Music organiseert weer een Open Air met verschillende dj’s op het plein aan het administratief centrum Mattenkot. Het event loopt van 16 tot 24 uur

Kunst in de Troost

Na een succesvolle tentoonstelling vorig jaar maakt het klooster en de tuin van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Troost (ingang Trooststraat) zich klaar voor de 24e editie van Kunst in de Troost, de jaarlijkse lentetentoonstelling waarvan de opbrengst bestemd is voor de restauratie van de basiliek en conventsgebouwen.

Voor deze 24e editie van Kunst in de Troost zijn opnieuw 20 kunstenaars klaar om hun werk te tonen in de tuinen en de binnenruimtes.

Zoals altijd is diversiteit welkom in de Troost; onder hen beeldhouwers, keramisten, aquarelisten, schilders, glaskunstenaars: Capt. Beaucoup Etienne, Caluwier Carlos, Catteeuw Bertrand, Cauwenberghs Luc, Craeynest Rita, Delbosque Herman, De Mey Goedele, Dragon Françoise, Beliaert, Loos Annemarie, Marf, Pattyn Bas, Van Cauteren Paul, Vandaele Edward, Vanderbiesen Myriam, Vanoudenhoven Rob, Van Ranst Marc, Van Tuyne Kristin, Visser Suzanna, Wagemans Maité.

Openingstijden:

  • zaterdag 13 april 2024 (vernissage) van 14 tot 18 uur;
  • zondag 14 april 2024 van 14 tot 18 uur;
  • zaterdag 20 april en zondag 21 april 2024 van 14 tot 18 uur;
  • maandag 22 april 2024 (Jaarmarkt) van 11.30 tot 18 uur.

Meer informatie? Op www.facebook.com/kunstindetroost of www.kunstindetroost.be .

Markten

Naar aanleiding van de Troostkermis vinden de zaterdagmarkten van 20 en 27 april en de woensdagmarkt van 24 april uitzonderlijk plaats op de Mechelsesteenweg.

Mobiliteit

Bezoekers aan de Jaarmarkt van Vilvoorde kunnen opnieuw met de bus voordelig reizen aan een tarief van 1 euro heen en terug. Alle lijnbussen die Vilvoorde aandoen, kunnen genieten van dit voordeeltarief. Deze bussen stoppen aan het station van Vilvoorde. Wie voor de bus kiest, komt die dag midden in het feestgebeuren van de Jaarmarkt terecht, zonder de stress om een parkeerplaats te vinden.

Om van dit tarief te genieten moet je:

  • Een sms sturen met de tekst VILVOORDE naar het nummer 4884.
  • Het antwoordbericht geldt als vervoersbewijs met een geldige heen- en terugrit op 22 april 2024.

Het ticket kan enkel op 22 april 2024 zelf aangekocht worden. Per verzonden SMS wordt er boven op de ritprijs een operatorkost van 0,15 euro aan de reiziger aangerekend door de telecomoperator. Per gsm kan maximum 1 heen- en terugticket aangevraagd worden voor maximum 5 personen per aanvraag.

Daarnaast plaatsen we een onbewaakte fietsparking in de Vaartstraat én in het W. Tyndalepark.

Alle info over de verkeersmaatregelen zoals parkeerverboden en afgesloten straten vind je in de bewonersbrief hieronder.