We leven in een complexe, superdiverse samenleving met veel verschillende meningen, levensbeschouwingen, geloofsovertuigingen, belangen, (etnisch-culturele) achtergronden, opvattingen, …
Die samenleving staat de laatste jaren meer en meer onder druk en lijkt soms zelfs helemaal de trappers kwijt te raken. Maatschappelijke debatten worden op het scherpst van de snee gevoerd, iedereen verkondigt zijn eigen morele gelijk, populisme en extremisme steken de kop op en de ander heeft het altijd gedaan.
In die omstandigheden is het niet altijd even makkelijk om tot een vreedzame samenleving te komen. Nochtans willen we meer dan waarschijnlijk allemaal hetzelfde: met wederzijds begrip en respect op een fijne, harmonieuze manier kunnen samenleven.
Stad Vilvoorde vraagt zich af hoe we deze negatieve tendens kunnen tegengaan. Aan de hand van lezingen, debatten en filmvoorstellingen nodigen we iedereen uit om kritisch en genuanceerd te denken en proberen we een antwoord te vinden op de vraag hoe we kunnen verbinden in plaats van mekaar met de vinger te wijzen.
Voorjaar 2023: 6 avonden Kritisch Denken
Net als bij de vorige editie in 2020 biedt Kritisch Denken in het voorjaar 3 lezingen/debatten en 3 films aan. De lezingen/debatten zijn gratis, maar online inschrijven is wel vereist. Wie zich inschrijft voor een gratis lezing/debat, kan ook een gratis ticket reserveren voor een film naar keuze.
Lezingen/debatten
Het overkoepelende thema van de lezingen/debatten is polarisatie.
- Lezing/debat 1 - dinsdag 7 februari: lezing Wij versus Zij: polarisatie als verrijking of bedreiging. Door Christophe Busch (directeur Hannah Arendt Instituut) - klik hier voor meer info en online inschrijven
- Lezing/debat 2 - woensdag 15 februari: debat Hoe samenleven in een gepolariseerde maatschappij? met Tanné Bogaerts (auteur van Kind van extreemrechts), Lieven Miguel Kandolo (Vilvoordse opiniemaker en auteur van Yaya Ne Leki), Zoë Nevelsteen (studente rechten en filosofie, opiniemaker) en Amir Bachrouri (voorzitter Vlaamse Jeugdraad, columnist). Inleiding en gespreksleiding door Hind Fraihi (journaliste, auteur van o.a. Undercover in Klein-Marokko). - klik hier voor meer info en online inschrijven
- Lezing/debat 3 - dinsdag 28 februari: debat Is onze democratische samenleving aan het wankelen? met Dyab Abou Jahjah (o.a. auteur van 'Verlichting onder Vuur') en Fouad Gandoul (politicoloog en columnist). Gespreksleiding door Willem Van Mullem (journalist VRT – Terzake). - klik hier voor meer info en online inschrijven
De lezing van 7 februari vindt plaats in de stadsfeestzaal in het Stadhuis. De andere 2 lezingen vinden plaats in cc Het Bolwerk. De lezingen starten om 19.30.
Films
- Film 1 - zaterdag 4 maart (19.30 uur): QUO VADIS, AIDA? - klik hier voor meer info
- Film 2 - maandag 20 maart (20.30 uur): BOY FROM HEAVEN - klik hier voor meer info
- Film 3 - zondag 26 maart (15 uur): REBEL - klik hier voor meer info
Alle films worden vertoond in cc Het Bolwerk. Wie zich inschrijft voor één van de gratis lezingen/debatten en kiest voor een gratis ticket voor één van deze films, hoeft dus geen ticket meer te kopen via de website van cc Het Bolwerk. Je gratis ticket kan je in ontvangst nemen op de avond van de lezing waarvoor je ingeschreven bent.