Meldpunt discriminatie huurmarkt

Iedereen heeft recht op een goede huisvesting. Een gelijke toegang tot de huurmarkt voor iedereen is daarbij belangrijk.

In de praktijk is dat niet altijd zo. Uit onderzoek blijkt dat discriminatie nog altijd een drempel vormt bij het zoeken van een woning op de private huurmarkt.

Als verhuurder besef je natuurlijk niet altijd dat je misschien discrimineert. Wanneer er meerdere kandidaat-huurders zijn, moet een verhuurder een keuze maken. Sommige verhuurders durven zich daarbij baseren op vooroordelen of op eerdere (negatieve) ervaringen die zij veralgemenen naar andere huurders met dezelfde kenmerken. Hoewel de verhuurder dus vrijwel altijd een selectie zal moeten maken, mag hij zich daarbij niet laten leiden door discriminerende motieven.
Als huurder weet je misschien niet goed welke informatie je toekomstige verhuurder of het immokantoor al dan niet van je mag vragen.

Wil je meer duidelijkheid hierover, neem dan eens een kijkje op de website van Unia.

Meen je het slachtoffer te zijn van discriminatie op de woningmarkt? Dan kun je dit melden via de website van Unia. Hiervoor bestaat een speciaal meldingsformulier.

  • www.melding.unia.be/nl/meld-het/waar
  • Telefonisch contact met Unia. Bel naar het gratis nummer 0800 12 800 (vanuit België). Dat kan elke weekdag van 9 tot 12.30 en van 13.30 tot 17 uur.


Heb je hulp nodig bij het invullen van de melding? Of wil je meer informatie?

Bel dan naar 02 255 79 34, mail naar gelijke.kansen@vilvoorde.be of vul hieronder het formulier in.
De medewerker van de dienst maakt een afspraak met jou en helpt je met het invullen van het meldingsformulier. Daarna neemt Unia contact met jou op. Unia is de onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.

Getuigenissen

Ring-TV, CAW en het stadsbestuur brachten verschillende verhalen in beeld over de niet evidente zoektocht naar een huurwoning. Met deze moedige getuigenissen zetten we ons pleidooi voor meer gelijke kansen op de woonmarkt kracht bij.

https://www.ringtv.be/nieuws/discriminatie-op-de-woningmarkt-almaar-schrijnender