Kunstenaar Ilke Gers creëert Street Art op de grond in Buda

Gepubliceerd op dinsdag 10 oktober 2023 11.30 u.
In aanloop naar de start van het nieuwe bovenlokale culturele project Border Buda, schildert artiest Ilke Gers abstracte illustraties op verschillende locaties in Buda.

Border Buda is een bovenlokaal cultureel project in de openbare ruimte in Buda. Het project loopt drie jaar met een projectsubsidie voor bovenlokale cultuurprojecten van de Vlaamse overheid, en wordt ondersteund door de steden Vilvoorde en Brussel en gemeente Machelen.

De eerste fase van het driejarig project focust op twee pijlers: artistieke interventies in het openbaar domein en een zoektocht naar ruimte. Voor de artistieke interventies werkt Border Buda samen met lokale culturele partners Firma, Buda Bxl en De Onderstroom (Horst). Daarnaast wordt er een open call uitgestuurd voor startende makers, loopt er een sociocultureel traject en worden er drie kunstenaars uitgenodigd om werk ter plaatse te maken.

Met deze eerste stap wordt het definitieve startschot gegeven van deze ambitieuze culturele samenwerking. Het doet me als burgemeester plezier dat we samen met onze buren uit Brussel en Machelen de handen in elkaar slaan om de gemeenschappelijke BUDA-zone - een oud industrieel gebied dat gekneld zit tussen de spoorweg en het Zeekanaal Brussel-Schelde – te kunnen opwaarderen door allerlei kunstzinnige acties. Het is mijn inschatting dat nog heel wat burgers de kracht en aantrekkelijkheid van dit voormalig industrieel gebied moeten ontdekken. De artistieke invalshoek van Ilke Gers lijken ons bijzonder gepast om deze take-off waar te maken.” aldus burgemeester Hans Bonte.

Ilke Gers is een kunstenaar uit Nieuw-Zeeland, die in Rotterdam en Brussel woont. Ze koos 9 locaties uit om haar werk te plaatsen, zowel op het grondgebied van Brussel, Machelen als Vilvoorde. Met abstracte, fluïde lijnen, die tegelijkertijd een illustratie zijn van vluchtige transportbewegingen, brengt ze het gebied in kaart. Elke locatie zal gedocumenteerd worden vanuit de lucht om zo alle werken samen te brengen en Buda zichtbaar te maken voor het geplande startevent van het project op 27 oktober.

Meer informatie over Ilke Gers: http://ilkegers.info/index.html.

De grondillustraties worden in de avond van 9, 10 en 12 oktober geplaatst.