Vilvoorde roept op om kaarsjes te branden tijdens Wereldlichtjesdag

Gepubliceerd op woensdag 6 december 2023 13 u.
Van 8 tot 15 december 2023 is Vilvoorde een koesterstad. Tijdens de Koesterweek wordt de koestervlag uitgehangen om ons hart te tonen voor gezinnen die een kind missen. Want iedereen kent wel iemand die een kind verloor. De Koesterweek is een initiatief van het Berrefonds.

Op 10 december is het in die week Wereldlichtjesdag. Elke 2de zondag van december om 19 uur op Wereldlichtjesdag branden mensen over de hele wereld kaarsjes ter nagedachtenis aan overleden en stilgeboren kinderen. Zo maken we een golf van troostend licht. Wereldlichtjesdag wordt in Vilvoorde georganiseerd op initiatief van het Interlevensbeschouwelijk Platform (ILP), in samenwerking met de stad.

Om 18.45 uur verzamelen we op de Grote Markt, om vervolgens de fakkels aan te steken. Om 19 uur start de fakkeltocht naar de troostplek aan de Zenne (aan de Europabrug). Aan de troostplek lezen we samen een berustende tekst. Vanaf 19.20 uur kunnen de deelnemers een boodschap op een lintje schrijven dat bevestigd wordt aan de pilaren van de troostplek.

Om 19.10 uur luiden de klokken van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoopkerk aan het Heldenplein om gezinnen die een kind missen een warm hart toe te dragen. In de bibliotheek (Grote Markt 9) voorzien we een thematafel met boeken, flyers, affiches en kleurplaten rond rouw en rouwverwerking.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen, Fatima Lamarti: “Wanneer we een kindje verliezen, weten we als omgeving niet altijd hoe we moeten reageren. Samen een kaarsje branden op de avond van Wereldlichtjesdag is een eenvoudig, maar troostrijk gebaar. We proberen met deze nocturne het verlies te helpen dragen door steun en troost te bieden aan wie een kind mist.”