Strontvervelend: ruim de poep van jouw hond op!

Gepubliceerd op vrijdag 3 mei 2024 12.10 u.
We zijn dol op onze honden en beschouwen hen vaak als onze beste vriend. We zien ze graag, maar helaas moet alles wat een hond eet er ook weer uit. Hondenpoep laten liggen op het openbaar domein is niet alleen hinderlijk, maar ook gevaarlijk en strafbaar.

Daarnaast brengt het ook gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals de overdracht van ziekten.

Daarom herhaalt stad Vilvoorde op expliciete vraag de anti-hondenpoepcampagne die hondenbaasjes bewust wil maken van het probleem en het belang van het opruimen van hondenpoep wil benadrukken. Via deze campagne wijzen we iedereen op de eigen verantwoordelijkheid. Golden Retriever Max was ook vorig jaar al de mascotte van de campagne. Hij maant alle hondenbaasjes aan om de hondenpoep van hun trouwe viervoeter op te ruimen. Deze actie werkt op 3 pijlers: sensibilisering/preventie, opruimen en handhaven. Wie goed doet, wordt beloond: de anderen riskeren een fikse boete.

Van 13 tot en met 19 mei 2024 gaan de gemeenschapswachten op stap in de stad en belonen ze alle hondenbaasjes die hondenpoepzakjes bij zich dragen met een lichtje voor aan de halsband van hun trouwe viervoeter. Hondenbaasjes die niet in orde zijn, krijgen een zakjeshouder met biologisch afbreekbare zakjes.

Ook deze keer wordt de sensibiliseringscampagne gevolgd door een repressief luik waarbij hondenbaasjes die betrapt worden op het niet opruimen van hondenpoep, een fikse boete riskeren. OVAM zal op 21 en 23 mei namelijk extra controles doen. Hondenpoep die in de berm of op de stoep blijft liggen, wordt namelijk gecategoriseerd als zwerfvuil, waarvoor je mogelijk een GAS-boete krijgt in Vilvoorde.

Katrien Vaes, schepen voor openbare werken en burgerzaken, legt uit: “Hondenpoep vormt een groot probleem in het straatbeeld. We hebben gemerkt dat de campagne van vorig jaar aansloeg. De raamposters die we ter beschikking stelden, bevatten expliciet taalgebruik waardoor we weliswaar even twijfelden maar het bleken net de posters met de meeste expliciete boodschap, die het meest aansloegen. In totaal vroegen 60 adressen de posters aan. We kunnen alleen maar besluiten dat het onderwerp leeft bij de mensen en dat het dus de moeite loont om de campagne te herhalen.”

De 6 raamposters van vorig jaar zijn nog steeds beschikbaar op onze website. Iedereen kan deze posters aanvragen via de website. Zo kan iedere inwoner duidelijk maken dat hondenpoep op straat niet getolereerd wordt.

Wil je deelnemen aan deze campagne?

Onze campagnehond Max heeft al een nieuwe helper, doe jij ook mee? De posters kunnen aangevraagd worden via www.vilvoorde.be/hondenpoep. Bij 4 van de 6 posters hebben we ruimte gelaten om een straatnaam op te schrijven. Zo kan je duidelijk maken dat in jouw straat geen hondenpoep thuishoort.