Vilvoorde hijst de regenboogvlag

Gepubliceerd op donderdag 16 mei 2024 13 u.
Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten, wat leidde tot de oprichting van de Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT) door de LGBTQI+ gemeenschap.

Op deze dag vieren we diversiteit en streven we naar de bevordering van mensenrechten voor LGBTQI+ individuen.

Cavaria, de Vlaamse belangenbehartiger voor LGBTQI+, benadrukt dat het nog steeds moeilijk is om een klacht in te dienen na homofoob geweld. Stad Vilvoorde draagt seksuele en genderdiversiteit hoog in het vaandel en hangt daarom de regenboogvlag uit op de Grote Markt. We willen hiermee de aandacht vestigen op de discriminatie en het geweld waarmee de LGBTQI+ gemeenschap wereldwijd geconfronteerd wordt. Ook politiezone Vilvoorde-Machelen hijst de regenboogvlag: de vlag zal uithangen aan het nieuwe politiekantoor van politiezone VIMA aan de Schaarbeeklei.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen, Fatima Lamarti: “De beslissing van stad Vilvoorde en politiezone Vilvoorde-Machelen om de regenboogvlag te hijsen, spreekt boekdelen over onze gezamenlijke inzet voor gelijke kansen en bestrijden van discriminatie en geweld tegen LGBTQI+ gemeenschap. Laten we samen blijven strijden voor een samenleving waarin iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit."

Catherine Bodet, woordvoerder voor politiezone Vilvoorde-Machelen: “Het spreekt voor zich dat de politiezone VIMA zich mee inzet voor het bestrijden van geweld en discriminatie tegen de LGBTQI+ gemeenschap. Aangifte doen van een haatmisdrijf vergt moed, in het bijzonder wanneer het geweld ingegeven werd door holebifobie, transfobie of interseksefobie. Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om in een veilige, vertrouwelijke en comfortabele omgeving aangifte te kunnen doen van geweld. Door de regenboogvlag uit te hangen, geven we aan dat ons commissariaat een veilige plek is voor slachtoffers om aangifte te doen.”