Archeologiedagen: middeleeuws Vilvoorde op 24 en 26 mei

Gepubliceerd op woensdag 22 mei 2024 9 u.
Ontdek de verborgen schatten van Vilvoorde.

Op vrijdagavond 24 mei geeft Vilvoords dichter Jurgen Masure het startschot voor de Archeologiedagen in de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop kerk met een eigen creatie over het middeleeuwse Vilvoorde. Hierna vertelt fysische antropologe Nandy Dolman in haar lezing meer over de archeologische opgravingen die afgelopen zomer plaatsvonden aan het Heldenplein en de huidige stand van het onderzoek.

Op zondag 26 mei tussen 13 en 18 uur toveren we de binnenplaats van het Tuchthuis om naar een heus archeologiefeest! “Voor kinderen is er een workshop voorzien waarin we op een muzikale manier verder de wereld van de archeologie ontdekken en aansluitend een eigen fossiel maken in klei. Neem daarnaast een kijkje in het open atelier waar de verwerking van Vilvoordse archeologische vondsten plaatsvindt. Wil je meer weten over het Vilvoorde van vroeger of ben je benieuwd hoe je straat er driehonderd jaar geleden uitzag? Kom dan zeker ook langs bij het kaartenkabinet.” aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Ben je eerder benieuwd wat er zoal ondergronds te vinden is? Neem dan een kijkje bij de metaaldetectoristen. Zij laten je zien wat ze zoal gevonden hebben in onze streken en vertellen je hoe ze te werk gaan. Daarnaast zijn er gegidste wandelingen door het Tuchthuis om 13 uur en langs de Stadswallen om 16 uur die een verrijkende blik op de stad bieden. Voor wie een unieke ervaring zoekt, is er de mogelijkheid om Vilvoorde te ontdekken tijdens een tocht met paard en kar die je langs het Tuchthuis en door het centrum voert.

Kijk op www.vilvoorde.be/archeologiedagen voor alle info en om je in te schrijven voor de gidsbeurten, lezing en tocht met paard en kar.

De Archeologiedagen is een jaarlijks evenement met Het Forum Vlaamse Archeologie (FVA) en de Vereniging van Vlaamse Provincies als initiatiefnemers.