Zomers Vilvoorde: een zomer vol activiteiten voor jong en oud

Gepubliceerd op dinsdag 18 juni 2024 10 u.
Onder de parasol Zomers Vilvoorde bundelen we alle zomeractiviteiten voor en door de stad.

De aftrap van Zomers Vilvoorde kan je dit jaar letterlijk nemen: de uitzendingen van alle EK-wedstrijden van de Rode Duivels op groot scherm op de Grote Markt zijn meteen ook het startpunt van Zomers Vilvoorde.

“Ik ben opgetogen dat we ook deze zomer een goed gevuld programma in elkaar hebben kunnen boksen. We voorzien in de ganse stad activiteiten voor zowel jong als oud. Onze Grote Markt, Asiat park, het zwembad, park Drie Fonteinen en Maurits Duchépark komen een aan bod in ons zomers programma. We proberen hiermee laagdrempelig te zijn voor iedereen en de zomer met veel positieve vibes tegemoet gaan.” aldus een enthousiaste schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

De Grote Markt en het winkelkerngebied ontvangen de komende weken nog spetterende evenementen:

Op vrijdag 28 juni gaat de avondshopping met braderij door. De winkels openen extra lang de deuren, de horeca zet haar terrassen buiten en straatanimatie geeft het hele gebeuren een vrolijk tintje.

In het weekend van 29 en 30 juni strijkt het ‘Belgian Beachvolley Championship’ neer in Vilvoorde. Met 3 beach terreinen op de Rooseveltlaan (Franklin) en het center court op Grote Markt kan je er dat weekend niet naast kijken: de zomer vol topsport is begonnen!

Zaterdag 6 juli is er voor het eerst de Zomerparade. Met een feestelijke optocht van wereldse bands en animaties zoals een Chinese draak, Afrikaanse percussie… vieren we de vele culturen die Vilvoorde kleuren en verrijken. Cultuur- en solidariteitsverenigingen vormen tegelijkertijd een Wereldmarkt op de Grote Markt.

Ook de Luifelconcerten komen iedere donderdagavond terug met een gevarieerd cultureel programma onder de Luifel van de Grote Markt. Met optredens, stand-up comedy en bij de XL-versies een dj die de avond afsluit, is sfeer gegarandeerd.

Naast tal van activiteiten in het hart van onze stad vrolijken we tijdens de zomermaanden ook elke week onze zaterdagmarkt op met wat randanimatie. Wekelijks voorzien we een DJ om de hopelijk zonnige zaterdagen een extra zomerse touch te geven. Onze lokale horeca- en handelszaken kijken er alvast naar uit om iedereen te mogen verwelkomen.” aldus schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois.

Op de wekelijkse woensdag- en zaterdagmarkt aan de Rooseveltlaan waan je je even in Zuid-Frankrijk. Lekker brood, verse groenten en fruit, vis, vlees, snoep tot bloemen en kledij,… Onder de noemer Marktvibes zorgt een dj deze zomer voor sfeer op de zaterdagmarkten en zijn er extra foodtrucks die je honger en dorst stillen.

Met Zomerbries wuiven we de grote vakantie feestelijk uit. Op vrijdag 30 augustus komt het Collect&Go fruitspringkastelenfestival naar de Grote Markt. ’s Avonds zijn er gratis openluchtoptredens van de Romeo’s, Wim Soutaer en Gustaph!

Kunst, muziek en culinaire verwennerij

Met foto-challenge EXPO1800 geven we iedereen de kans om creatief talent naar boven te brengen. Deze zomer zijn de thema’s Samen en Stilte. Houd je fototoestel in de aanslag en wie weet tonen we jouw foto in de tentoonstellingen in Hanssenspark, Cargillpark of Maurits Duchéhpark.

De Horst Expo is dit jaar getiteld To Have or To Hold De expo bevraagt de bepalende rol van menselijke tussenkomst. De expo is gratis toegankelijk en iedere zaterdag en zondag zijn er gratis rondleidingen. Deze zomer kan je ook Buda verkennen via het openlucht kunstparcours Border Buda.

De Parkies brengen 7 woensdagen tal van artiesten naar het Maurits Duchépark. Met gratis optredens van onder meer Barbaba Dex, 2 Fabiola en Gene Thomas neem je best je dansbenen mee!

Met Vlaanderen Feest vieren we de Vlaamse feestdag. En dat doen we dit jaar met 2 evenementen. Op zaterdag 29 juni gaat het jaarlijkse meezingfeest Vlaanderen Zingt door in het Maurits Duchépark. Op 11 juli kan je de Belpop Bonanza wandeling wandelen als Zomerse Avondwandeling en sluit je de avond sfeervol af op de Grote Markt met een Nederlandstalig Luifelconcert XL-versie.

Samen met lokale verenigingen en stadsgidsen bieden we iedere donderdagavond de Zomerse Avondwandelingen aan. Ontdek vanaf begin juli tot half september de stad, haar wijken of natuur tijdens een begeleide wandeling, fiets-, loop-, of huifkartocht.

Heb jij zin in een lekkere tapas-, brunch- of gebaksmand voor twee of vier personen? Bestel je Visit Vilvoorde picknickmand, haal deze op bij de deelnemend horecazaak en picknick in het Hanssenspark, park Drie Fonteinen aan het water of op Asiat Park al genietend van verrassend groen Vilvoorde.

Schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering Tine Paredis: “Met dit zomers aanbod hopen we net zoals vorig jaar heel wat toeristen te mogen ontvangen. Wie onze stad deze zomer wil komen bezoeken, kan voor extra informatie en inspiratie terecht op onze gloednieuwe toeristische website: visit.vilvoorde.be”.

Ontdek van 30 augustus tot 1 september de warme en kleurrijke wereld van Azië op het Amazing Asia Festival in park Drie Fonteinen. Proef de Aziatische (eet)cultuur en geniet van live muziek en dansvoorstellingen.

Autovrije Zondag op zondag 22 september sluit Zomers Vilvoorde af. Met Jeugddag, Plein Publicq straattheaterfestival en mobiliteitsmarkt verspreid over het Bolwerkpein, de Rooseveltlaan (Franklin) en de Grote Markt is dit een waardige afsluiter!

Een gedetailleerd overzicht van alle activiteiten en het gevarieerde aanbod vind je terug op www.zomersvilvoorde.be of via #ZomersVilvoorde. Houd de website, de Facebookpagina van de stad en de Instagrampagina VisitVilvoorde goed in de gaten, want het aanbod wordt continu aangevuld en er vallen de hele zomer lang mooie prijzen te winnen.

Nood aan verkoeling?

Stedelijk zwembad ’t Zeepaardje is de hele zomer open met aangepaste uren en programmatie. Voor sportief openwaterzwemmen kan je terecht bij Tribe Triatlon Vilvoorde. Ook in Sport Vlaanderen domein Hofstade kan je als inwoner van Vilvoorde terecht aan kortingstarief. Dankzij tussenkomst van de stad betaal je online 3 in plaats van 6 euro!