Vilvoorde trotseert de hitte

Gepubliceerd op dinsdag 25 juni 2024 13.30 u.
De zomer is in aantocht, met allicht weer broeierige warme dagen. Voor kwetsbare groepen zijn de warme zomerdagen vaak hinderlijk: van hoofdpijn en moeite met slapen, tot uitdroging en een zonneslag.

Naast het feit dat hoge temperaturen gezondheidseffecten veroorzaken, leidt het ook tot een toename in het sterftecijfer. Via de campagne Warme Dagen roept de Vlaamse Overheid lokale besturen op om extra waakzaam te zijn.

Stad Vilvoorde richt zich tijdens de warme dagen specifiek op ouderen en mensen in een kwetsbare sociaaleconomische situatie, aangezien zij nog meer risico lopen tijdens zeer warm weer. De acties zijn divers: sensibiliseren aan de hand van flyers of gerichte brieven met informatie, drinkflessen uitdelen of gratis kraantjeswater aanbieden.

Het Sociaal Huis zal opnieuw een brief sturen naar alle alleenwonende Vilvoordenaars ouder dan 65 jaar om hen te sensibiliseren over de gezondheidsrisco’s en welke voorzorgen ze kunnen nemen tegen de hitte. We willen ook graag een oproep doen om extra attent te zijn op het welzijn van ouderen tijdens de hittegolven: ga regelmatig eens langs of neem contact met ons op, zodat een gemeenschapswacht of vrijwilliger kan langskomen.

Heb je bij stijgende temperaturen hulp nodig? Wil je dat een gemeenschapswacht of vrijwilliger even komt kijken of alles in orde is? Neem contact op met het Sociaal Huis (Kursaalstraat 40) via 02 257 98 29 of inschrijvingen.sociaalhuis@vilvoorde.be.

Heb je zelf nood aan drinkwater tijdens een hittegolf? In de dienstencentra Far-West (Duchéhof (Maurits) 104A), Kassei (Vlierkenstraat 83A) en De Meer (Harensesteenweg 72) kan je deze zomer tijdens de hittegolven elke weekdag van 9 tot 17 uur gratis een glas drinkwater nemen.

Een zonneslag krijg je door rechtstreekse hitte op een onbedekt hoofd, wat kan leiden tot ernstige hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook koorts, slaperigheid en bewustzijnsverlies kunnen voorkomen. Je zoekt best een koele plek op bij een zonneslag: drink voldoende water, koel jezelf af en rust uit. Wanneer er bij iemand bewustzijnsverlies optreedt, verwittig je 112.

Fatima Lamarti, schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen: “Wij beschermen onze kwetsbare inwoners tegen de gevaren van extreme hitte. Met de campagne Warme Dagen zorgen we ervoor dat ouderen en mensen in kwetsbare situaties de zomer veilig en gezond doorkomen. We roepen iedereen op om tijdens de warme dagen extra aandacht voor elkaar te hebben.”

Meer informatie over de campagne en welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen tijdens de hitte, vind je op www.warmedagen.be.