Leerlingen uit 8 Vilvoordse scholen werken samen aan klimaatneutrale stad

Gepubliceerd op woensdag 4 juni 2025 9 u.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert stad Vilvoorde in samenwerking met GoodPlanet Belgium het klimaattraject in de Vilvoordse scholen. Tijdens twee workshops werkt Klimaatket samen met leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar rond klimaatverandering.

Nu het einde van het schooljaar nadert, wordt ook het traject feestelijk afgesloten met de uitreiking van het Klimaatket-school label 2024-2025. Vorige week startten de Klimaatket, burgemeester Jo De Ro en schepenen Tine Paredis en Didier Cortois aan hun ‘roadtrip’ langs de deelnemende scholen. Vandaag hielden ze voor de laatste keer halt bij De Lampion – KOV & stedelijke basisschool De Doening.

De Klimaatket, burgemeester De Ro en schepen Paredis en Cortois gingen afgelopen week langs bij Vrije basisschool Heilig-Hart, één van de acht deelnemende Vilvoordse scholen. ©GoodPlanet Belgium Elk schooljaar gaat de Klimaatket, een initiatief van stad Vilvoorde en uitgevoerd door GoodPlanet Belgium, langs bij de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. Klassen uit de derde graad konden zich inschrijven om deel te nemen aan het klimaattraject, waarbij de Klimaatket hen tijdens twee workshops meer leert over klimaatverandering, de klimaatneutrale stad en hoe zij als school hun steentje kunnen bijdragen.

Over de Klimaatket

De ‘Klimaatket’ is een futuristisch personage uit 2050 en reist terug in de tijd om leerlingen van het 5de en 6de leerjaar in Vilvoorde bewust te maken van klimaatverandering en hun rol in de transitie naar een klimaatneutrale stad. Dit educatieve project loopt over twee schooljaren en wordt gratis aangeboden aan basisscholen in Vilvoorde, met ondersteuning van de stad Vilvoorde en uitgevoerd door GoodPlanet Belgium. Het traject sluit telkens af met een slotevenement op school, waarbij leerlingen hun inzichten en creatieve projecten voorstellen aan de schepenen.

Het Klimaatket-project laat leerlingen op een speelse en toegankelijke manier kennismaken met klimaatuitdagingen in hun eigen omgeving. Burgemeester Jo De Ro benadrukt het belang van het project: “Als we iets willen veranderen op vlak van klimaat, moeten we starten met kinderen te betrekken. Ze goed informeren, uitdagen om mee naar oplossingen te zoeken en hen aanzetten om zelf ook kleine zaken te veranderen in hun eigen gewoonten. Via de klimaatketacties zien we jaar na jaar dat jongeren op het einde van de lagere school daar enthousiast aan meewerken. Meer nog, ze dagen geregeld ons als volwassenen en ons als stadsbestuur uit om zelf ook sneller te werken aan klimaatmaatregelen. Als burgemeester ben ik fier op de creativiteit en oplossingsgericht denken van onze jongeren.

Energieverbruik en duurzame mobiliteit

Dit schooljaar lag de nadruk op klimaatmitigatie. Tijdens de eerste workshop ontdekten de leerlingen het verband tussen energieverbruik en klimaatverandering, en leerden ze welke acties zij zelf en anderen kunnen ondernemen.

De tweede workshop focuste op duurzame mobiliteit als belangrijk middel in de strijd tegen klimaatverandering, toegepast op hun schoolomgeving. Daarbij kwamen vragen naar boven zoals hoe de leerlingen zelf naar school komen en met welke vervoersmiddelen ze op schooluitstap gaan. De kinderen gingen ook zelf creatief aan de slag en maakten onder andere een filmpje, poster en een aangepast stratenplan over hoe ze de schoolstraat klimaatvriendelijk kunnen maken.

Schepen voor economie, stadsontwikkeling en mobiliteit Didier Cortois: “Als schepen voor mobiliteit ben ik bijzonder onder de indruk van de ideeën die we gepresenteerd kregen tijdens onze schoolbezoeken. Het is duidelijk dat verkeersveiligheid een cruciale rol speelt in de modal shift. Kinderen blijken absoluut bereid te zijn om meer en vaker te fietsen en te stappen, maar zijn zich erg bewust van de mogelijke gevaren. Ze hebben overschot van gelijk indien ze vragen naar betere en veiligere fietsinfrastuctuur, zeker in schoolomgevingen. We nemen die feedback dan ook mee naar de besprekingen omtrent de meerjarenplanning.

Feestelijke afsluiting van het klimaattraject

Tijdens het slotevent blikken de leerlingen samen met de Klimaatket terug op de workshops en stellen de leerlingen hun creatieve opdrachten voor. Daarnaast maken de burgemeester en schepenen ook de link naar het lokale klimaat- en mobiliteitsbeleid. Tijdens dit event wil de stad de deelnemende scholen belonen, draagvlak creëren voor de klimaatacties vanuit de stad en de kinderen zelf ook aanmoedigen om actie te ondernemen.

Schepen voor wonen, klimaat, toerisme en properheid Tine Paredis: “Ik blijf onder de indruk van het enthousiasme en de creativiteit waarmee onze Klimaatket-leerlingen meedenken over een duurzamere toekomst. Ze dromen van groene speelplaatsen vol gras en bomen, minder verharding en veilige fiets- en voetpaden rond hun school. En in hun verbeelding – misschien nog wat veraf, maar niet ondenkbaar – maken auto’s plaats voor elektrische voertuigen die kunnen vliegen. Het is hartverwarmend hoe ze klimaatuitdagingen begrijpen én vertalen naar haalbare, creatieve oplossingen. Hun ideeën nemen we zeker mee, want zij zijn de jonge ambassadeurs van onze klimaatambities. Door kinderen op jonge leeftijd te betrekken, planten we zaadjes van bewustwording die kunnen uitgroeien tot een klimaatneutrale stad.

In samenwerking met GoodPlanet

GoodPlanet Belgium zet zich al meer dan 25 jaar in om duurzaamheid eenvoudig en toegankelijk te maken voor iedereen. Met een positieve en educatieve aanpak inspireert de organisatie jaarlijks bijna 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen om bewust om te gaan met mens en milieu. Via workshops, begeleidingstrajecten en concrete projecten met directe impact stimuleert GoodPlanet duurzaam gedrag en een toekomstgerichte mentaliteit. Samen met stad Vilvoorde zetten zij hun schouders mee onder het klimaattraject van de Klimaatket.