Open Monumentendag

Op zondag 12 september 2021 is het opnieuw Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. In Vilvoorde is het evenement ondertussen al aan de 30e editie toe en is het dé vaste afspraak om waardevolle gebouwen en monumenten te (her)ontdekken.

Wat is er dit jaar te doen?

In 2021 kunnen erfgoedliefhebbers in het centrum zeer uitzonderlijk één van onze oudste en meest iconische monumenten bezoeken: de Kijk-Uit in de Lange Molensstraat 60. Altijd al benieuwd hoe Vilvoorde er uitziet vanuit het torentje van de Kijk-Uit? De oorsprong en de functie van het gebouw is nog altijd in raadsels gehuld. Was het een watermolen, een uitkijktoren of een opslagplaats voor graan? Kom zelf kijken en ontdek één van de oudste gebouwen van de stad. Reserveer een plaatsje voor een rondleiding via deze link. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt.

In Houtem kan je dit jaar ook een onbekende erfgoedparel bewonderen: het waardevolle 18de-eeuwse orgel van Guillaume Davidts in de Sint-Antoniuskerk. Het orgel is al sinds 1975 beschermd en wordt nog steeds bespeeld. Kom tussen 13.00 en 18.00 uur de mooie klanken bewonderen en ontdek hoe dit historische orgel werkt. Elk uur speelt de Vilvoordse Orgelkring stukjes muziek en geeft ze meer uitleg over de werking van het orgel. Tussendoor geven stadsgidsen meer uitleg over de kerk. Een bezoek aan het orgel en de kerk is ook te combineren met een historische wandeling door Houtem.

In het kader van Open Monumentendag organiseren we op 9 september een speciale Zomerse Avondwandeling. We ontdekken het park Drie Fonteinen en bezoeken een aantal erfgoedrelicten, die soms wel erg goed verborgen zijn… Deze wandeling vertrekt om 19.00 uur aan Bar Jeanne, in de voormalige pachthoeve.

Meer weten over Open Monumentendag in Vilvoorde? Meer informatie vind je via deze link of op www.uitinvilvoorde.be.