Rooseveltlaan (Franklin)

Opdrachtgever

Stad Vilvoorde

Omschrijving

Sinds maandag 17 mei 2021 werken we aan een nieuwe Rooseveltlaan (Franklin). We willen de verkeersveiligheid en de fietsinfrastructuur namelijk verbeteren door rondom de volledige laan de fietspaden te vernieuwen en de voetpaden te verbreden. Ter hoogte van de school en de horecazaken wordt het voetpad zelfs extra breed. Daarnaast worden de fietspaden verplaatst naar de zijde van de gevels. Dit vermindert het aantal kruisende bewegingen van de fietsers. Het kruispunt met de Nowélei (Jean Baptiste) wordt ook onder handen genomen, zodat de bushaltes en fietspaden hier meer ruimte krijgen.

De koppen van de laan aan de Mechelsestraat en de Campionlei (Ferdinand), richten we in als aangename verblijfsruimtes en speelzones. Aan de zijde van de Mechelsestraat wordt de vrijgekomen ruimte ingezet als terraszone voor de horecazaken, andere zitgelegenheden, een waterelement dat verwijst naar de vroegere drinkplaats en ruimte voor sport. Aan de zijde van de Campionlei (Ferdinand) maakt de ovonde plaats voor een graszone tussen de bomen en ruimte voor speelgelegenheid. De focus van het project ligt op het verhogen van de verblijfskwaliteit voor alle leeftijden.

Het groene karakter en het ruime aanbod van parkeerplaatsen op het centrale plein blijft behouden.

Archeologisch onderzoek

De Rooseveltlaan (Franklin) was een belangrijke locatie voor de stad tijdens de middeleeuwen. Hier bevonden zich namelijk de stadswallen, gracht en Mechelse stadspoort. Tijdens de uitvoering van de werken worden proefsleuven gegraven ter hoogte van de Mechelsestraat om mogelijke restanten van deze middeleeuwse bouwwerken te lokaliseren.

Timing en fasering van de werken

De heraanleg wordt in meerdere fases uitgevoerd om de hinder voor omwonenden en gebruikers van het plein te beperken. We starten aan de kant van de Guldenschaapstraat in de zone vanaf de Mechelsestraat tot aan de Nowélei (Jean Baptiste).

Fase 1, in het rood op het faseringsplan, duurt tot september 2021.

In fase 2 wordt gewerkt aan de noordzijde tussen de Hendrik I lei en de Mechelsesteenweg. Fase 2, in het oranje op het faseringsplan, start begin augustus en duurt tot eind oktober.

Meer informatie over de werken in de volgende fases volgt later.

Opgelet: beton- en asfaltwerken zijn erg weersgevoelig. Wanneer het te nat of te warm is, schuift de timing op..

Verkeersmaatregelen tijdens de werken 

Omleiding tijdens fase 2

In fase 2 wordt gewerkt aan de noordzijde tussen de Hendrik I lei en de Mechelsesteenweg. De werfzone is niet toegankelijk voor verkeer.

De vernieuwde zuidkant is bereikbaar vanuit het centrum: Lange Molenstraat > Vlaanderenstraat > Mechelsestraat. Vanaf de Hendrik I lei / Nowélei (Jean Babtiste) kan je via de Toekomststraat, de Brauwerestraat (Nolet) en Mechelsestraat het westelijke deel van de Rooseveltlaan (Franklin) bereiken.

Vanaf 27 september is het kruispunt met de Mechelsesteenweg en de Drenkplaatsstraat afgesloten omwille van de betonwerken vanaf de Geldersstraat (Frans) tot en met het kruispunt met de Drenkplaatsstraat. Hierdoor is er via de Mechelsesteenweg geen rechtstreekse toegang meer tot de Rooseveltlaan (Franklin). Om het centrum of de Rooseveltlaan (Franklin) vanaf de Mechelsesteenweg te bereiken rijd je om via de Duchéstraat (Marius), de Vestenstraat en de Kolveniersstraat. Moet je naar het ziekenhuis, dan neem je de Slachthuisstraat.

Kaart met omleiding tijdens fase 2.

Voetgangersdoorsteken naar school tijdens fase 2

Haaks door de werfzone worden twee passages voor voetgangers voorzien om van het plein de werf over te steken en naar de zijde van de scholen te gaan. We willen echter vragen om deze oversteekbeweging zo veel mogelijk te beperken. We raden aan om te voet te komen vanaf de buitenzijden van het plein, namelijk via de Mechelsesteenweg en de Hendrik I lei, en steeds aan de kant van de school langs de werken te passeren. Zo hoef je de werfzone, waar heel wat machines rijden, niet over te steken. Wie met de fiets komt, doet best hetzelfde en stapt daarbij met de fiets aan de hand langs de werf. Ouders die hun kind(eren) met de wagen brengen, kunnen parkeren op de Tyndale parking.

Bereikbaarheid

  • De wekelijkse woensdag- en zaterdagmarkt blijft steeds bereikbaar tijdens de werken. Je kan je favoriete marktkraam terugvinden op zijn vertrouwde plek.
  • De parking op het centrale plein blijft tijdens alle fases toegankelijk. Wel zal het aantal toegangen beperkt zijn, afhankelijk van in welke zone er precies wordt gewerkt.
  • De winkels en handelszaken die in de werfzone liggen, blijven te voet bereikbaar. Met de auto zal dit dan tijdelijk niet mogelijk zijn.

Privéparkeerplaatsen en garages kunnen tijdelijk niet toegankelijk zijn. Gedurende de periode dat je parkeerplaats of garage niet beschikbaar is (werfzone), kan je bij de parkeerwinkel aan de Grote Markt de nummerplaten doorgeven van de wagens die normaal op jouw privéparking staan. Hierdoor kan je tijdelijk je wagen in de buurt parkeren (zone B). Hier kan je zien welke straten tot zone B behoren. 

Blijf op de hoogte

Wil je steeds op de hoogte zijn van het verloop van de werken en de verkeersmaatregelen? Schrijf je dan in op onze digitale nieuwsbrief.