Rooseveltlaan (Franklin)

Opdrachtgever

Stad Vilvoorde

Omschrijving

Vanaf maandag 17 mei 2021 werken we aan een nieuwe Rooseveltlaan (Franklin). We willen de verkeersveiligheid en de fietsinfrastructuur namelijk verbeteren door rondom de volledige laan de fietspaden te vernieuwen en de voetpaden te verbreden. Ter hoogte van de school en de horecazaken wordt het voetpad zelfs extra breed. Daarnaast worden de fietspaden verplaatst naar de zijde van de gevels. Dit vermindert het aantal kruisende bewegingen van de fietsers. Het kruispunt met de Nowélei (Jean Baptiste) wordt ook onder handen genomen, zodat de bushaltes en fietspaden hier meer ruimte krijgen.

De koppen van de laan aan de Mechelsestraat en de Campionlei (Ferdinand), richten we in als aangename verblijfsruimtes en speelzones. Aan de zijde van de Mechelsestraat wordt de vrijgekomen ruimte ingezet als terraszone voor de horecazaken, andere zitgelegenheden, een waterelement dat verwijst naar de vroegere drinkplaats en ruimte voor sport. Aan de zijde van de Campionlei (Ferdinand) maakt de ovonde plaats voor een graszone tussen de bomen en ruimte voor speelgelegenheid. De focus van het project ligt op het verhogen van de verblijfskwaliteit voor alle leeftijden.

Het groene karakter en het ruime aanbod van parkeerplaatsen op het centrale plein blijft behouden.

Archeologisch onderzoek

De Rooseveltlaan (Franklin) was een belangrijke locatie voor de stad tijdens de middeleeuwen. Hier bevonden zich namelijk de stadswallen, gracht en Mechelse stadspoort. Tijdens de uitvoering van de werken worden proefsleuven gegraven ter hoogte van de Mechelsestraat om mogelijke restanten van deze middeleeuwse bouwwerken te lokaliseren.

Timing en fasering van de werken

De heraanleg wordt in meerdere fases uitgevoerd om de hinder voor omwonenden en gebruikers van het plein te beperken. We starten aan de kant van de Guldenschaapstraat in de zone vanaf de Mechelsestraat tot aan de Nowélei (Jean Baptiste). Fase 1, in het rood op het faseringsplan, duurt tot aan het zomers bouwverlof (2de week juli 2021).

Een faseringsplan kan je hieronder terugvinden.

Verkeersmaatregelen tijdens de werken 

Omleiding tijdens fase 1 (vanaf 17 mei):

Omdat de werfzone niet toegankelijk is voor verkeer volg je een omleiding via de Mechelsestraat, de Vlaanderenstraat, de Lange Molenstraat en het Heldenplein of via de Mechelsesteenweg. De Rooseveltlaan (Franklin) aan de school is wel nog bereikbaar.

Tijdens deze fase voeren we in de Hellingstraat ook tijdelijk tweerichtingsverkeer in. Dit op het stuk tussen de Geldersstraat (Frans) en de Guldenschaapstraat. Zowel de Geldersstraat (Frans) als de Guldenschaapstraat kan je tijdens fase 1 van de werken namelijk niet bereiken via de Rooseveltlaan (Franklin). Bestemmingsverkeer rijdt zolang langs de Hellingstraat.

Hinder tijdens fase 2 en 3

In fase 2 en 3 houden we de doorgang van de Mechelsestraat naar de Mechelsesteenweg zoveel als mogelijk open.

Bereikbaarheid

  • De wekelijkse woensdag- en zaterdagmarkt blijft steeds bereikbaar tijdens de werken. Je kan je favoriete marktkraam terugvinden op zijn vertrouwde plek.
  • De parking op het centrale plein blijft tijdens alle fases toegankelijk. Wel zal het aantal toegangen beperkt zijn, afhankelijk van in welke zone er precies wordt gewerkt.
  • De winkels en handelszaken die in de werfzone liggen, blijven te voet bereikbaar. Met de auto zal dit dan tijdelijk niet mogelijk zijn.

Privéparkeerplaatsen en garages kunnen tijdelijk niet toegankelijk zijn. Gedurende de periode dat je parkeerplaats of garage niet beschikbaar is (werfzone), kan je bij de parkeerwinkel aan de Grote Markt de nummerplaten doorgeven van de wagens die normaal op jouw privéparking staan. Hierdoor kan je tijdelijk je wagen in de buurt parkeren (zone B). Hier kan je zien welke straten tot zone B behoren. 

Ook in de deze fases wordt verkeer tijdelijk omgeleid. Meer informatie vind je binnenkort op deze pagina terug.

Blijf op de hoogte

Wil je steeds op de hoogte zijn van het verloop van de werken en de verkeersmaatregelen? Schrijf je dan in op onze digitale nieuwsbrief.