Thermobloc Wanson

Locatie machine: Broekplein

Locatie fabriek: Haren

Gift: Lidl

Geplaatst: 2020

Over machine en fabriek

Bij de sloop van de fabriek Couperie de Poils Stevens in Asse, werd een groot thermobloc van de firma Wanson aangetroffen. Dit thermobloc zorgde voor de verwarming van de industriële werkplaats. De firma Wanson had een fabriek in Haren tot 2004, maar werd volgens sommige bronnen in 1929 in Vilvoorde opgericht. De firma produceerde stoomketels en ketels voor luchtverwarming. In verschillende bedrijven in Vilvoorde, zoals P.B. Gelatines, waren machines van Wanson aanwezig.

Vilvoorde was een belangrijk centrum voor de verwarmingsindustrie met vooral de productie van radiatoren en verwarmingstoestellen. Uit kleinere gieterijen die rond 1900 in zowat elke straat te vinden waren, ontwikkelden zich grote fabrieken gespecialiseerd in de productie van kachels en radiatoren, zoals Fobrux, Ideal Standard en Peeters-Buelens.

Over de kunst

Lola Pertsowksy is een fotografe die woont en werkt in Brussel. Haar foto’s proberen het moment te vatten waar soorten elkaar tegenkomen: mens, dier, plant en het artificiële. Ze heeft een specifieke interesse in hoe de natuur het industrieel verval overneemt. Meer informatie: www.lolapertsowsky.com