4 Fonteinen

‘4 Fonteinen’, het tweede grote stadsvernieuwingsproject in Watersite, gelegen tussen de Sluisstraat en de autokeuring, heeft een sleutelpositie binnen het masterplan van Xaveer De Geyter. De verouderde bedrijvenzone maakt ook hier plaats voor een nieuwe stadswijk met ruimte voor wonen, werken en recreëren. De nieuwe wijk wordt het sluitstuk van het wonen in het zuiden van de stad op de oude site van de Bloemmolens. De stad streeft samen met haar partners naar een duurzame ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel en dit zowel op vlak van stedenbouw en architectuur, energie, woningaanbod en mobiliteit.

Het hart van het project wordt een groot plein in het verlengde van de Broekstraat met een nieuwe brug over de Zenne en een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het kanaal. Rondom dit verkeersvrije plein komen woningen, buurtvoorzieningen, een school en kantoren. Op de kop van het plein verrijst een markant torengebouw met kantoren en appartementen.

Het gebied voorziet in een diversiteit aan woontypologiën met woonerven, rijwoningen en appartementen. Langs het kanaal worden een aantal monovolumes, bouwblokken, strips en urban villa’s voorzien met appartementen. Er komen ongeveer 1000 nieuwe woningen.

Rond de De Backerstraat komen eengezinswoningen met tuin en langs de Zenne wordt de bouw van een nieuwe school voorzien. Aan de Schaarbeeklei wordt een gebouw opgetrokken met commerciële voorzieningen op het gelijkvloers en woningen op de verdiepingen. Tussen Zenne en Kanaal verschijnen meergezinsgebouwen, ingebed is in een groene parkzone langs de Zenne. Alle parkeerruimtes worden ondergronds voorzien.

De vestiging van een nieuwe NMBS-halte aan de Kerklaan zal de bereikbaarheid van het gebied gevoelig verbeteren: een belangrijke troef voor de toekomstige ontwikkeling.

4 Fonteinen is een publiek- private samenwerking tussen stad Vilvoorde, De Vlaamse Waterweg NV, PSR Brownfield Developers en Matexi (Vilvoorde Development NV). Voor de realisatie van dit project werden 4 brownfieldconvenanten afgesloten.