Brabantplein

Het Brabantplein, geïntegreerd in het stadsvernieuwingsproject KanaalPark en aangelegd in 2013, is een uitgestrekt en divers gebied dat het historische Tuchthuis verbindt met het Zeekanaal Brussel-Schelde, tussen de aangename woongebieden Cantecleer en Nobel. Niet alleen fungeert deze locatie als ontmoetingsplaats, maar het dient ook als een bron van ontspanning en vermaak voor alle leeftijden.

Binnen het plein zijn diverse voorzieningen gerealiseerd, waardoor het een levendige en dynamische plek is geworden. Een speelzone biedt kinderen de ruimte om vrij te spelen en hun energie te ontladen, anderen maken gebruik van de ruimte voor een gezellig potje jeu de boules. Het nabijgelegen terras van Canal biedt heel wat passerende fietsers of bewoners de mogelijkheid om aan het water tot rust te komen met een drankje of een hapje.

Langs de kade dobberen pleziervaartuigen rustig voorbij, terwijl het imposante Tuchthuis een tastbare herinnering vormt aan ons rijke erfgoed.

De transformatie van deze voormalige industriële zone naar een bruisend stadsdeel heeft Vilvoorde nieuw leven ingeblazen. Dankzij de strategische ligging nabij de hoofdstad en de aantrekkelijke voorzieningen van het KanaalPark, is Vilvoorde herontdekt als een ideale woon- en werklocatie. Rondom het Brabantplein zijn de afgelopen jaren meer dan 220 wooneenheden gerealiseerd, met nog eens 350 gepland voor de toekomst. Tussen de 70% en 90% van deze eenheden zijn bestemd voor wonen, terwijl de overige 10% tot 30% gereserveerd is voor kantoren, diensten, voorzieningen en handelszaken. Vilvoorde staat klaar om haar inwoners een dynamische en uitnodigende woonomgeving te bieden, waar geschiedenis en moderne levensstijl samenkomen.

De realisatie van het KanaalPark is het resultaat van een doeltreffende publiek-private samenwerking tussen stad Vilvoorde, De Vlaamse Waterweg NV en NV Watersteen Vilvoorde uit de groep ViRiX. Door middel van erfpacht- en financieringshuurovereenkomsten werd het project mogelijk gemaakt.