LGBTQIA+ in de sport

De laatste jaren werd er vooruitgang geboekt op het vlak van erkenning en gelijke rechten wat betreft seksuele diversiteit. Toch zijn er nog drempels.

Heel wat LGBTQIA+ - personen* voelen zich niet thuis in reguliere sportclubs. Volgens de jeugdorganisatie ‘Wel jong’ durft 90% van alle LGBTQIA+ - sporters niet volledig zichzelf zijn binnen hun sportclub. Bijna een kwart verzwijgt hun geaardheid.

Stad Vilvoorde roept alle Vilvoordse sportclubs, -bonden en individuele sporters op om te werken aan een veilige en toegankelijke sportomgeving.

Wat kan je als vereniging, organisatie of individuele sporter doen?

  • Download en onderteken het sportcharter en hang het op in jouw club. Clubs verbinden er zich zo toe om al hun (mede)leden respectvol en gelijkwaardig te behandelen en homofobie te bestrijden.
  • Maak het thema bespreekbaar en creëer een veilige en toegankelijke sportomgeving. Tips: zie onderaan deze pagina.

*Lesbian (lesbisch), Gay (homoseksueel), Bisexual (biseksueel), Transgender (transgender), Queer (queer), Intersex (interseksueel), Asexual (aseksueel), + (alle andere geslachten, seksuele oriëntaties en genderidentiteiten)

Sportcharter

Klik hier voor het sportcharter.

Creëer een veilige en toegankelijke sportomgeving

Neem een kijkje op onderstaande websites voor meer informatie en nuttige tips:

Elke vereniging en organisatie kan terecht bij de dienst Gelijke Kansen van stad Vilvoorde voor ondersteuning. Stuur een mail naar gelijke.kansen@vilvoorde.be of bel 02 255 79 31.