20 jaar KanaalPark

Gepubliceerd op vrijdag 3 mei 2024 12.55 u.
Tijdelijke expo zet stadsvernieuwingsproject in de kijker!

Deze openlucht fototentoonstelling werpt een terugblik op de transformatie van het KanaalPark, het eerste stadsvernieuwingsproject dat Vilvoorde twintig jaar geleden op de kaart zette als stad aan het water en de kiem legde voor verdere ontwikkelingen. De realisatie van het KanaalPark is het resultaat van een doeltreffende publiek-private samenwerking tussen stad Vilvoorde, De Vlaamse Waterweg NV en NV Watersteen Vilvoorde uit de groep ViRiX.

Het KanaalPark is getransformeerd tot een groen park met moderne appartementen die zich naar het water richten, waardoor een nieuw levendig stadsdeel is ontstaan. Centraal staat het Tuchthuis dat sinds de transformatie in 2011 onderdak biedt aan bedrijven en dienstverlening.

Langs de Steenkaai is een sfeervolle wandel- en fietsboulevard ontstaan, met een aanmeersteiger voor boten en een centraal plein dat de gemeenschap verbindt. De sport- en spelmogelijkheden onder de Europabrug zijn een populaire ontmoetingsplaats geworden voor de jeugd, waardoor het gebied een dynamische energie uitstraalt. De graffitikunst die de pijlers siert, is een treffend voorbeeld van de harmonieuze samensmelting van cultuur en publieke ruimte.

Om het 20-jarig bestaan van het KanaalPark in de kijker te zetten werd een openlucht fototentoonstelling geplaatst met 12 foto's van het KanaalPark doorheen de tijd. Op iedere foto staat een QR code waardoor bezoekers kunnen doorklikken naar de website van de stad met info over KanaalPark en de verschillende locaties. De expo is te bezichtigen tot eind mei. Meer info op: https://www.vilvoorde.be/kanaalpark

“Met de aanleg van het Kanaalplan begon 20 jaar terug de reconversie van Watersite. Deze eerste zone langs het water en dichtbij het stadshart blijft een unieke woonlocatie waar de rijke geschiedenis van de stad zich verbindt met de toekomst. De komende periode zal er veel beweging komen in het gebied: de kadeboulevard wordt doorgetrokken, eindelijk perspectief op de verdere renovatie van het Tuchthuis, een betere ontsluiting voor de fietser en met het verdwijnen van de brandweerkazerne kan de historische boomgaard en groene ruimte worden hersteld. Het Kanaalpark zal er meer dan ooit als park uitzien en beleefd worden.” aldus burgemeester Hans Bonte

Het Waterfeest van 5 mei is de ideale gelegenheid om de expo te bezoeken. Dan vertrekt er om 14 uur aan de infostand van Visit Vilvoorde op het Broekplein een rondleiding onder leiding van burgemeester Hans Bonte.