Projecten Houtem

Binnen het project ‘Vilvoorde is van jou. Maak er iets van!’ speelt ook de publieke ruimte van alle wijken een belangrijke rol. Houtem is als volgende aan de beurt. Samen met de bewoners en de verenigingen uit de wijk dacht de stad na over een mooier en groener Houtem.

De volgende vier locaties zijn een prioriteit voor de wijk Houtem. Zij zullen in de nabije toekomst een opknapbeurt of een nieuwe invulling krijgen.

 • Rodenbachplein
  Het plein kreeg een aantal nieuwe sportieve invullingen zoals een calisthenics zone en een voetbalkooi.

 • Speeltuin Haesendonckstraat
  Aan de kerk komt een nieuwtuin, met een speeldorp in het zand voor de allerkleinsten, een speeltoren voor de groteren, een schommellint, glijbanen en een parcours voor de avontuurlijken. Wie liever wil chillen kan in een hangmat of op een extra grote zitbank terecht. Dankzij een bloemenweide en enkele nieuwe bomen wordt dit ook een mooie groene plek.

  De werken starten begin juni en zullen - als alles goed loopt - afgerond zijn aan het begin van de zomervakantie.

 • Dries
  Dit uniek stukje groen wordt publiek toegankelijk gemaakt. Er zal een grote hondenlosloopzone voorzien worden, een boomgaard met fruit- en notenbomen aangeplant worden, en enkele boomstammen en dergelijke geplaats worden als natuurlijke spelaanleiding.

  Deze werken zouden we in het najaar willen uitvoeren.

 • Poort Houtembos
  De toegang tot het Houtembos langs de wijk Houtem zal in de toekomst anders ingekleed worden om een wandeling in het bos aantrekkelijker te maken.

Wat is er belangrijk bij het uitwerken van de plannen?
In de eerste plaats gaat het om duurzame ingrepen waarbij kwalitatieve materialen worden gebruikt en er rekening wordt gehouden met het (regen)water en de biodiversiteit.
Daarnaast gaat het om ingrepen die de wijk samenbrengen.
Tot slot willen deze ingrepen meer identiteit geven aan Houtem.

Je vraagt je misschien af waarom de uitvoering op zich laat wachten?
Ingrepen in de publieke ruimte vragen heel wat voorbereidingen: omschrijving en toekenning van de opdracht aan een aannemer, praktische afspraken maken, het leveren van materiaal, en de werkzaamheden zelf.

Houd alvast deze pagina in het oog voor de meest recente informatie.