Projecten Houtem

Binnen het project ‘Vilvoorde is van jou. Maak er iets van!’ speelt ook de publieke ruimte van alle wijken een belangrijke rol. Houtem is als volgende aan de beurt. Samen met de bewoners en de verenigingen uit de wijk dacht de stad na over een mooier en groener Houtem.

De volgende locaties zijn een prioriteit voor de wijk Houtem. Zij zullen in de nabije toekomst een opknapbeurt of een nieuwe invulling krijgen.

 • Speeltuin Kerk Houtem
  De werken aan de nieuwe speeltuin werden afgerond op 21 juli. Er kan nu naar hartenlust gespeeld worden in een speeldorpje voor de allerkleinsten, op een speeltoren voor de groteren, en op een schommellint. Wie het liever rustig aan doet, kan in een hangmat chillen of verpozen op een extra grote zitbank.
  Wanneer in november ook de werken aan het kruispunt met de Trekelsstraat (Karel) zijn afgerond, volgt nog een openingsfeest.
  Tegen volgende lente van 2024 wordt deze buurtplek verder afgewerkt met een bloemenweides, nieuwe bomen, en een loopbrug naar het nieuw aangelegde kruispunt.

 • Herinrichting kruispunt Haesendonckstraat x Karel Trekelsstraat
  Uit de bevraging van de bewoners van Houtem bleek dat de snelheid in de Haesendonckstraat ter hoogte van de Trekelsstraat (Karel) een groot probleem vormt. Met een herinrichting wil stad Vilvoorde dit kruispunt, dat onderdeel uitmaakt van een shoolroute, veiliger maken. Zie https://www.vilvoorde.be/haesendonckstraat voor meer details.

 • Herdenkingsmonument Houtem
  Samen dachten we na over een nieuwe permanente locatie voor het herdenkingsmonument ‘Slag van Houtem’. Het monument verhuist naar het pleintje tussen Trekelstraat (Karel) en Monnikenhofstraat, een toegankelijke en zichtbare plaats voor iedereen.
  Meer info vind je via volgende link: https://mijn.vilvoorde.be/nl-BE/projects/nieuwe-locatie-oorlogsmonument-slag-van-houtem.

 • Dries Haesendonckstraat
  Dit uniek stukje groen maakt deel uit van het beschermd dorpszicht van het gehucht Houtem, met de Sint-Antoniuskerk en de twee historische hoeven Monnikenhof en Steenhoeve.
  De bedoeling is om hier - net als vroeger - een boomgaard aan te planten. De petanquebaan blijft weliswaar behouden en wordt eventueel aangevuld met pingpong tafels. Ook worden er paden aangelegd van de bushalte naar de Steenmolenweg en Den Brand.
  Deze werken zouden we in het najaar 2023 willen uitvoeren.

Wat is er belangrijk bij het uitwerken van de plannen?
In de eerste plaats gaat het om duurzame ingrepen waarbij kwalitatieve materialen worden gebruikt en er rekening wordt gehouden met het (regen)water en de biodiversiteit.
Daarnaast gaat het om ingrepen die de wijk samenbrengen.
Tot slot willen deze ingrepen meer identiteit geven aan Houtem.

Je vraagt je misschien af waarom de uitvoering op zich laat wachten?
Ingrepen in de publieke ruimte vragen heel wat voorbereidingen: omschrijving en toekenning van de opdracht aan een aannemer, praktische afspraken maken, het leveren van materiaal, en de werkzaamheden zelf.

Houd alvast deze pagina in het oog voor de meest recente informatie.