Tijdelijk anders bestemmen

Stadsvernieuwing is een werk van lange adem.

Watersite, een gebied van bijna 100 ha oud industrieel gebied herontwikkel je niet op een paar maanden, of zelfs niet op een paar jaren, om tot een nieuwe levendige buurt aan het water.

Een nieuwe buurt realiseer je ook niet enkel op basis van nieuwe infrastructuur maar ook samen met én voor mensen. In afwachting van het tot stand komen van de nieuwe buurt ‘4 Fonteinen ‘ sloegen de stad en de private partners (Matexi en PSR, samen Vilvoorde Development) de handen in elkaar om buurtondersteunende initiatieven op te starten. Er werd een ontwerpbureau Surplus aangeduid, om de braakliggende terreinen, die nog niet onmiddellijk ontwikkeld worden, tijdelijk, een andere, aangename en propere invulling te geven.

Met deze invullingen en acties wil de Stad Vilvoorde en haar partners de sociale en ruimtelijke transitie van de wijk ondersteunen en verder vorm geven.

Volgende acties werden uitgezet op het terrein

De Kruitfabriek
De Kruitfabriek is een initiatief van Vilvoorde Development en de stad Vilvoorde om in afwachting van definitieve ontwikkeling het pand een tijdelijke invulling te geven. Ontmoeting, creativiteit en experiment worden ingezet als motor voor ontwikkeling van de nieuwe buurt 4 Fonteinen. De oude leegstaande gebouwen krijgen op deze manier een zinvolle invulling in afwachting van hun definitieve ontwikkeling.

De Kruitfabriek is een van de overgebleven restanten van het rijke industriële verleden van Vilvoorde. Hoewel de meeste oude fabrieksgebouwen langs het kanaal zijn afgebroken, heeft Vilvoorde ervoor gekozen om de Kruitfabriek terug te geven aan de Vilvoordenaar tot ze een definitieve herbestemming krijgt. Sinds de start in 2014 is de Kruitfabriek the place to be van Vilvoorde. Tentoonstellingen, workshops, concerten, markten en feestjes brengen er bezoekers en buurtbewoners samen. Meer info vind je op www.dekruitfabriek.com.

‘Urban Decor’
Deze landschappelijke ingreep bestaat uit 33 stalen sculpturen van 36 buurtbewoners. De vorm van de silhouetten kwam tot stand na huisbezoeken bij de buurtbewoners. Aan de hand van huiselijke gesprekken ontwierp Surplus silhouetten en zette deze uit in de vorm van een Urban Decor op het braakliggend terrein op de site van de voormalige BLO-school langs de Schaarbeeklei. Ze refereren naar het bestaande leven in de buurt.

Start to Run Watersite
Een tijdelijk loop- en wandelparcour op basis van tags verbindt de site ‘4 Fonteinen’ met het centrum van de stad via Kanaalpark. De route creëert een lus van 2,5 km die zowel de groene gedempte Zenne, het weidse kanaal als de verschillende stadsvernieuwingsprojecten met elkaar verbindt. Een ingreep voor sportievelingen om hun kilometers te lopen of voor mensen om hun dagelijkse wandeling op af te stemmen.

Zennemythes
Surplus vroeg aan de vierdejaars leerlingen uit Het Atheneum om enkele verzonnen mythes over de lange geschiedenis van de wijk langs de Zenne te bedenken. De bedoeling is om de omgeving tot leven te brengen aan de hand van mythes. Drie mythes werden op postkaartjes gedrukt en geven het startschot van een blog-actie om nog meer verhalen over de Zenne met elkaar te delen. Deze rivier verdient het immers om meer onder de aandacht te worden gebracht.

Vlaggen kleuren de waterkant
In de zomer van 2014 ontwierp Surplus kleurrijke vlaggen voor de Steenkaai. Het project bestaat uit 40 vlaggen die de zone op tussen de Koekoekx-kraan en de Sluisstraat in afwachting van de doortrekking van de kadeboulevard opfleuren . Het opzet van deze ingreep is het gebied visueel te linken met het stadscentrum. De kleuren en tekeningen doorbreken de desolaatheid en zetten de aangename potenties van de site in de verf. Inhoudelijke inspiratiebronnen waren de verschillende activiteiten die nu reeds aan het water plaatsvinden: vissen, varen, fietsen en joggen. De vlaggen visualiseren de vernieuwing die aanvat in dit gebied.