Vilvoorde is van jou. Maak er iets van!

Op 16 september 2021 lanceerde stad Vilvoorde een 3 jaar durend project om samen met jou te zorgen voor een mooier, groener en verkeersveiliger Vilvoorde: ‘Vilvoorde is van jou. Maak er iets van!’. Het stadsbestuur komt naar de wijken om het gesprek aan te gaan met elke wijkbewoner. Want na de grote vernieuwing van het stadscentrum is het nu tijd om werk te maken van de andere 8 Vilvoordse wijken. Hierbij draait alles rond het verbeteren van de mobiliteit en de openbare ruimte in de wijken. Dit gebeurt stap per stap en wijk per wijk. Momenteel is het aan Koningslo (projectfase) en Faubourg (planfase). Houtem komt aan de beurt in het voorjaar van 2022. De andere wijken volgen later.

8 Vilvoordse wijken wachten op jouw goed idee

In welke straat moet volgens jou meer plaats zijn voor voetgangers en fietsers? Heeft jouw wijk meer nood aan een nieuwe speeltuin of aan een nieuw petanque-terrein? Welk idee heb jij voor jouw wijk?

De stad zet een groot budget opzij om in de volgende drie jaar de mobiliteit en openbare ruimte in haar wijken aan te pakken. Beide thema’s zijn nauw verbonden. Zo kan een nieuwe doodlopende straat ruimte vrijmaken voor een pleintje met banken. Ook het thema duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het hele verhaal.

De inspiratie hiervoor komt van jullie, de wijkbewoners! Surf naar mijn.vilvoorde.be of kom naar de ideeënmarkt in jouw buurt! Naar elk idee wordt geluisterd, dus aarzel niet. Vilvoorde is van jou. Maak er iets van.

Waar kan je terecht met jouw ideeën?

Elke wijk begint met een ‘ideeënfase’ (meer informatie hierover onderaan de pagina). Noteer je idee online op mijn.vilvoorde.be voor de wijk die op dat moment in de ideeënfase is. Ga naar de pagina van deze wijk en klik op ‘plaats je idee’. Vergeet niet om je eerst te registreren op mijn.vilvoorde.be! De stadsdiensten evalueren elk idee en reageren erop.

Of maak je liever een praatje met andere wijkbewoners en met experten? In elke wijk organiseert de stad op een centrale locatie ook een ideeënmarkt. Hier kan je over jouw idee spreken. Je krijgt een uitnodiging in je brievenbus als de ideeënmarkt naar jouw wijk komt.

Je kan je ideeën ook opschrijven en in een ‘ideeënbox’ steken. Je vindt ze op verschillende locaties in de wijk die aan de beurt is. Kijk hiervoor op de pagina van deze wijk.

Wanneer komen we naar jouw wijk?

Tussen 2021 en 2024 komen we naar alle 8 Vilvoordse wijken. Wil je weten in welke wijk je woont en wanneer ze aan de beurt is? Kijk dan op dit kaartje. Per schooljaar komt de stad naar drie wijken. In 2021-22 zijn dat Faubourg, Koningslo en Houtem.

Klik op één van onderstaande wijken voor een stand van zaken:

De 4 fases per wijk

Elke wijk krijgt een gelijkaardig participatietraject dat bestaat uit vier fases. Deze fases kan je hier zien. Eerst verzamelt de stad zoveel mogelijk ideeën en dromen die daarna gewikt, gewogen en geselecteerd worden. De geselecteerde ideeën worden samen uitgewerkt en ten slotte door de stad uitgevoerd.

 • FASE 1 – Ideeën uit de wijk verzamelen
  Zowel online als offline verzamelt de stad zoveel mogelijk ideeën en suggesties uit de wijk. Wijkbewoners kunnen via mijn.vilvoorde.be ideeën noteren op het online platform van de stad. Daarnaast zijn alle wijkbewoners welkom op de ideeënmarkt van hun wijk. Daar geven experten van de stad meer toelichting over de context en de mogelijkheden, en luisteren ze naar jouw ideeën.
  Elk idee krijgt een reactie van de stad.

 • FASE 2 – Van ideeën tot projecten
  Tijdens de projectfase werken we met twee panels om de ideeën uit te werken. Het eerste panel bestaat uit een gelote groep van wijkbewoners. Het tweede panel bestaat uit vertegenwoordigers van de adviesraden en organisaties uit de wijk. Beide panels bestaan uit ongeveer 25 personen en werken ideeën uit tot projecten in samenspraak met experten en de stad.

 • FASE 3 – Van projecten tot plannen
  Beide panels bouwen verder op de conclusies uit hun vorige samenkomst(en). Zij werken de geselecteerde projecten uit tot plannen met een realistische timing, een budget, enzovoort. Een expert in de uitvoering voegt zich bij de samenkomsten van beide panels.

 • FASE 4 – De uitvoering en evaluatie
  In deze laatste fase worden de gekozen ideeën en projecten uitgerold door de stad en zal je de resultaten zien. Daarbij hoort uiteraard ook een evaluatie van de plannen, om indien nodig nog bij te sturen. De termijn hiervan is wel sterk afhankelijk van de aard van het weerhouden idee.